Sprekers

Registreer hier

Femke Rutters Amsterdam UMC

Slaap…. voor veel mensen een hobby. Jammer genoeg kunnen we onze hobby niet altijd met volle overtuiging uitvoeren. Maar is dat erg als je een keer wat korter of slechter slaapt? Of een keer een nachtje overslaat en overdag slaapt?

Onderzoek bij grote groepen mensen heeft jammer genoeg laten zien dat langdurig kort, slecht of onregelmatig slapen, een hogere kans op overgewicht en diabetes type 2 geeft. Ook laat onderzoek zien dat mensen met diabetes (zowel type 1 als type 2) hogere bloedsuikers hebben wanneer zij langdurig kort, slecht of onregelmatig slapen.  

In deze presentatie ga ik, Femke Rutters, universitair docent en onderzoeker bij het Amsterdam UMC, de relatie tussen slaap en diabetes (en andersom) uitleggen, maar ook hoe het kan dat langdurig kort, slecht en onregelmatig slapen hogere bloedsuikers geeft en ook wat kunnen we er aan doen. 

Alberto M. Pereira Arias Amsterdam UMC

Patienten met diabetes hebben een hoger risico op zowel fysieke als mentale stress. Fysieke stress kan ontstaan door ziekte, infectie, operatie of lichamelijk letsel, hetgeen leidt tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Het kan voor mensen met diabetes moeilijker zijn om hun bloedsuikerwaarden onder controle te houden tijdens periodes van fysieke stress, wat kan leiden tot complicaties. 

Ook mentale stress kan van invloed zijn op de bloedsuikerspiegel. Het lichaam produceert hormonen zoals adrenaline en cortisol als reactie op stress, wat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Mensen met diabetes die regelmatig blootgesteld zijn aan mentale stress kunnen daarom moeite hebben om hun bloedsuikerwaarden onder controle te houden. 

Om de impact van stress op diabetes te verminderen, kunnen mensen met diabetes manieren zoeken om stress te beheersen, zoals een gezonde levensstijl, (gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging), mindfulness-oefeningen en stress-managementtechnieken. Daarnaast is het belangrijk om de bloedsuikerwaarden regelmatig te controleren en een zorgverlener te raadplegen voor advies over het beheersen van diabetes tijdens periodes van stress. 

Dick Swaab Nederlands Herseninstituut, Amsterdam

Onze Hersenen regelen onze stofwisseling. Met name meet de hypothalamus voortdurend de bloedspiegels van glucose, insuline en de opslag van vetweefsel en geeft aan diverse hersensystemen de noodzakelijke opdrachten om de stofwisseling stabiel te houden. De hersenen spelen ook een belangrijke rol bij de ontregeling van de stofwisseling bij diabetes.

De beste manier om deze ontregeling in detail te bestuderen is dat te doen in hersenen van overleden donoren met diabetes en deze te vergelijken met controles, dat zijn donoren van dezelfde leeftijd en geslacht zonder ziekte. Om zulk onderzoek mogelijk te maken heb ik in 1985 de Nederlandse Hersenbank opgericht. Sindsdien hebben wij hersenweefsel van zo’n 5000 hersenobducties ter beschikking kunnen stellen aan 800 onderzoeksgroepen in 25 landen. De hoop is dat hersenonderzoek ook zal leiden tot het vinden van nieuwe mogelijkheden om diabetes te behandelen. Voor meer informatie zie: https://www.hersenbank.nl/

Registreer hier